Begroting 2025

menu

Beleid en ontwikkelingen onderhoud kapitaalgoederen openbaar gebied - 3

Wegbeheer
In 2021 verlaagden we de jaarlijkse storting in de voorziening Verhardingen. Dat verlaagde niveau zetten we in 2025 voort tot de vaststelling van het Verhardingenplan (nu nog Kwaliteit wegbeheer). Dat plan stellen we in 2025 vast. Daarin spreken we onder andere af op welk kwaliteitsniveau we het beheer gaan uitvoeren en wat de daarbij behorende jaarlijkse storting dient te zijn. De veiligheid van het openbaar gebied dient altijd te worden gegarandeerd.

Vanaf 2021 gebruiken we als maatstaf voor grootschalig onderhoud voor verhardingen de volgende kwaliteitsniveaus.

gewenst kwaliteitsniveau

  • Centrumgebied

B

  • Bijzondere omgeving

B

  • Groengebieden

B

  • Hoofdwegenstructuur

B

  • Fietspaden

B

  • Woonwijken

B

  • Buitengebied

C

  • Bedrijventerrein

B

Jaarlijks beoordelen we of we voldoen aan de kwaliteitsniveaus die de raad vaststelde. Iedere twee jaar berekenen we de middelen voor het onderhoud op lange termijn. Dat doen we op basis van de staat van de verhardingen, de marktontwikkelingen en de groei van de gemeente. Met die berekening bepalen we ook de jaarlijkse storting in de voorziening Verhardingen. In 2024 onderzochten we welke bedragen nodig zijn. In 2026 doen we dit volgens de vaste cyclus weer.

Groenbeheer
De Groenbeleidsnota 2013-2018 die op dit moment geldt, richt zich voornamelijk op de belangrijke groenstructuren, de kwaliteit en de kwantiteit van het aanwezige openbaar groen. Het (dagelijkse) beheer en onderhoud was voorheen vastgelegd in de nota Beheren op Niveau (BON). Door veranderde inzichten is deze nota verouderd en wordt er momenteel in het dagelijks beheer niet meer gewerkt volgens de uitgangspunten van deze nota. Het is daarom van belang om deze te actualiseren. We stellen daarom een nieuw Groenplan op als opvolger van het Groenbeleidsplan en het groenbeheerplan onder BON.

Totdat de raad het Groenplan heeft behandeld zetten we het huidige groenbeleid en groenbeheer in grote lijnen voort. Er is wel meer aandacht voor de belangrijke groenstructuren, ruimte voor groen, biodiversiteit en de relatie met klimaat(adaptatie). Deze onderwerpen krijgen in het Groenplan ook meer ruimte.

Voor het cyclisch onderhoud van groen wordt er naast beeldkwaliteit ook gekeken naar de mogelijkheden voor een meer natuurlijk beheer. Hiermee wordt dan niet altijd voldaan aan een net en strak beeld. Een voorbeeld hiervan zijn de maaiwerkzaamheden. Bij grotere aaneengesloten grasvelden, zoals doorgaande bermen binnen de bebouwde kom, wordt minder intensief gemaaid. Dit heeft een positief effect op de natuurwaarden en de biodiversiteit.

We onderhouden het openbaar groen efficiënt en sober. We besteden aandacht aan het vergroten van de biodiversiteit en het voorkomen van achterstallig onderhoud. Veiligheid blijft voorop staan. Daarom controleren we plekken waar mogelijk (verkeers)onveilige situaties kunnen ontstaan door het aanwezige openbaar groen. Ook laten we bomen controleren op gezondheid, conditie en gebreken om gevaarlijke situaties te voorkomen.

De financiering van het grootschalig en regulier groenonderhoud verloopt via budgetten in de exploitatiebegroting. In 2021 is het budget voor het regulier groenonderhoud sterk verlaagd. Dit was merkbaar in het kwaliteitsbeeld van de openbare ruimte. Door areaaluitbreidingen, zoals onder andere De Streek, diverse herontwikkelingen en uitbreidingsplannen verhoogden we in 2022 het onderhoudsbudget. Het grootschalig groenonderhoud koppelen we aan de planning voor de werkzaamheden aan verhardingen en/of riool