Risico's
Jeugdzorg
Nog altijd neemt het beroep op de Jeugdzorg toe. In het kader van de zorgplicht is de gemeente genoodzaakt de gevraagde zorg te blijven leveren. Het effect van het project “normaliseren” is niet op korte termijn zichtbaar. Ook de (financiële) gevolgen van de hervormingsagenda jeugd zijn nog onduidelijk. Door deze ontwikkelingen kunnen de financiële tekorten, bij geen of beperkte compensatie vanuit het Rijk de komende jaren, toenemen.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
In de toekomst zal een deel van de Wmo niet langer via de algemene uitkering van het Gemeentefonds gaan, maar via een aparte financiering. Welke nieuwe financieringsvorm het wordt, is nog onbekend. Hierdoor is de toekomstige financiering onzeker.
Ontwikkelingen Werkplein Hart van West-Brabant
De toenemende aanspraak op bijstandsuitkeringen kunnen tot gevolg hebben dat het rijksbudget voor uitkeringslasten niet
toereikend is.
Capaciteit en snelheid van bouwprocessen, inclusief partijen die verantwoordelijk zijn voor de NUTS voorzieningen
Het bouwen van 300 woningen per jaar, onder andere in de nieuwe wijk Haansberg, kan vertraging oplopen door bijvoorbeeld een tekort aan bouwmaterialen, arbeidskrachten en problemen bij de uitgifte van bouwvergunningen. Vooralsnog is de levering van nutsvoorzieningen gegarandeerd.
Ruimtelijke planning en gemeenschapsbetrokkenheid
Het creëren van een woon- en leefomgeving die uitnodigt tot activiteit en ontmoeting vereist zorgvuldige ruimtelijke planning en betrokkenheid van de gemeenschap. Het risico bestaat dat de plannen niet voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de bewoners.
Complexiteit van infrastructuurprojecten
Het uitvoeren van grote infrastructurele projecten kan complex zijn door technische en financiële beperkingen, wat de volledige uitvoering kan belemmeren.
Krapte arbeidsmarkt
Door krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing wordt het een uitdaging om medewerkers aan te trekken, te behouden en te ontwikkelen. We willen een aantrekkelijke werkgever zijn. Het risico is dat we onze doelstellingen niet realiseren en dat we onze wettelijke taken niet voldoende kunnen uitvoeren.
Privacy en gegevensbescherming
De gemeente beheert veel gevoelige (persoons) gegevens. Risico’s van informatiebeveiliging en privacybescherming door bijvoorbeeld hacking, phishing of ongeautoriseerd gebruik van onze systemen of datalekken nemen toe. Pogingen nemen toe maar ook onze maatregelen worden beter en scherper. Het gaat hier om zowel de technische kant van een goede beveiliging en om de gedragskant, hoe onze medewerker hiermee omgaan en alert op zijn. We zorgen ervoor dat de medewerkers zich hiervan bewust zijn. Risico is imagoschade, verlies van vertrouwen in de overheid, het lekken van data, kosten om gegevens terug te krijgen en/of boetes. Ook de dienstverlening kan (deels) stil komen te liggen.
Financiële onzekerheid (algemene uitkering / formatie)
Etten-Leur wil een financieel gezonde gemeente zijn. De algemene uitkering van het Rijk is onze grootste bron van inkomsten. Hiermee dekken we onder meer de uitgaven die we doen bij de uitvoering van taken die door het Rijk aan de gemeente zijn opgedragen. Het gaat onder meer om uitgaven van de Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdzorg, maar ook investeringen in onderwijshuisvesting en infrastructuur. Het kabinet besloot om vanaf 2026 de algemene uitkering aan gemeenten te korten voor in totaal € 2,3 miljard. Dit betekent dat we niet alle kosten voor de uitvoering van opgedragen taken kunnen dekken. Ook voor Etten-Leur betekent dit dat er tekorten ontstaan in de begroting. Als deze korting niet wordt ingetrokken is het risico dat we ambities uit het raadsprogramma deels of niet kunnen waarmaken en we moeten bezuinigen op de uitgaven.
Financiële en technische haalbaarheid duurzaamheid
Het stimuleren van de verduurzaming van 3.000 woningen brengt risico's met zich mee, zoals hoge kosten, technische uitdagingen en mogelijke weerstand van bewoners.