Openbaarheid
De Wet open overheid (Woo) regelt het recht van inwoners op publieke informatie. Op 1 mei 2022 trad de Woo in werking.
Wat willen we bereiken?
Het doel van de Woo is:
het bevorderen van openheid en transparantie;
een gemeente maakt publieke informatie transparant en actief openbaar.
De gemeente Etten-Leur wil een transparante organisatie zijn. We delen informatie uit documenten en data actief. We doen dat omdat de wet dit voorschrijft, maar nog belangrijker omdat we dit willen. Een transparante en open overheid draagt bij aan het vertrouwen tussen gemeente en inwoners. Het zorgt er ook voor dat inwoners meer meedoen en zich meer betrokken voelen bij hoe hun buurt en omgeving wordt ingericht. En hoe de gemeente wordt bestuurd. De gemeente gaat verder met het goed regelen van het delen van informatie, zodat het makkelijk te vinden en te begrijpen is.
Wat gaan we daarvoor doen in 2025?
De implementatie van de Woo vindt gefaseerd plaats en richt zich op 3 hoofdthema’s:
Actief openbaar maken van informatie;
Passief openbaar maken van informatie;
Informatiebeheer op orde.
1. Actief openbaar maken van informatie
Per 1 november 2024 moeten de eerste vijf (van elf) informatiecategorieën verplicht openbaar worden gemaakt. Op www.etten-leur.nl leest u welke informatie we openbaar maken.
We zorgen er in 2025 voor dat systemen en processen op tijd klaar zijn voor de andere informatiecategorieën. Ook onderzoeken we in 2025 welk publicatieplatform het meest geschikt en toekomstbestendig is voor het actief openbaar maken van onze informatie.
2. Passief openbaar maken van informatie
De gemeente maakt informatie uit eigen beweging openbaar. Daarnaast ontvangt de gemeente ook verzoeken om informatie openbaar te maken. Sinds de invoering van de Woo kent de gemeente hiervoor het Woo-verzoek proces.
We gaan in 2025 bij de behandeling van Woo-verzoeken een open gesprek aan met de verzoeker. Doel is om te kunnen bepalen welke informatie precies gewenst is en om deze informatie op tijd te verstrekken. Dit moet leiden tot een grotere tevredenheid bij verzoeker en behandelend ambtenaren. We investeren in kennis en competenties van collega’s, zodat zij dergelijke gesprekken goed kunnen voeren.
3. Informatiebeheer op orde
Informatiebeheer zorgt ervoor dat de gemeente weet, waar welke documenten volgens de definitie uit de Woo, te vinden zijn. Documenten kennen een voorgeschreven bewaartermijn waarop deze worden geselecteerd en overgedragen voor de archiefbewaarplaats of voor vernietiging.
We nemen in 2025 het overbrengen van informatie naar het e-depot (digitale archiefbewaarplaats) op in onze kwaliteitscyclus. Hiermee zorgen we ervoor dat de informatiehuishouding blijft voldoen aan de Woo en om het onder de aandacht van de organisatie te houden.
Ook actualiseren we het informatiebeleidsplan in 2025. En we blijven medewerkers trainen en ondersteunen bij het uitvoeren van informatiebeheer en archivering.