Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Toename Wmo-voorzieningen
We zien dat er nog steeds sprake is van een stijging van het aantal aanvragen voor Wmo-voorzieningen. De stijging van met name de Huishoudelijke Ondersteuning, de woonvoorzieningen en hulpmiddelen wordt veroorzaakt door de vergrijzing van de inwoners van Etten-Leur. Steeds meer ouderen blijven langer thuis zelfstandig wonen. Daarnaast doen steeds meer ouderen een beroep op het zogenaamde Volledig Pakket Thuis (VPT = verpleeghuiszorg in de thuissituatie). In dit geval zijn we als gemeente verantwoordelijk voor de verstrekking van hulpmiddelen (zoals een scootmobiel, rolstoel) en woningaanpassingen.
Invoeren eigen bijdrage
Om de houdbaarheid van de Wmo te verbeteren, besloot het Rijk om voor alle Wmo-voorzieningen (met uitzondering van rolstoelen) een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren. Op dit moment betaalt elke cliënt, ongeacht inkomen en aantal voorzieningen, een eigen bijdrage van € 20,60 per maand. De bedoeling is om de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren met ingang van 1 januari 2026. De invoering hiervan zal helpen om de druk op gemeenten op het gebruik van Wmo-voorzieningen te verlagen. We verwachten dat het Rijk de gemeenten hierna kort op de algemene uitkering.
Beschermd Wonen
Met ingang van 2022 trad de Gemeenschappelijke Regeling Beschermd Wonen in werking. Breda voert de taken uit namens alle gemeenten. Breda ontvangt van het Rijk geld voor Beschermd Wonen. Vanaf 2022 is er een overschot op de begroting van Beschermd Wonen. Breda keert dit aan de gemeenten uit. Ook voor 2025 keert Breda het te verwachten positief resultaat uit aan gemeenten.
Het Rijk is van plan om het zogenaamde woonplaatsbeginsel voor Beschermd Wonen in te voeren. Dat betekent ook de invoer van een nieuw objectief verdeelmodel van de middelen Beschermd Wonen. Dat betekent dat alle gemeenten zelf de middelen voor Beschermd Wonen gaan ontvangen. Niet bekend is wanneer het woonplaatsbeginsel wordt ingevoerd. Daarom bestaat er vanaf 2026 onzekerheid over de financiën voor Beschermd Wonen.
Financieringssystematiek Wmo
Het voormalige kabinet sprak met de koepels van de medeoverheden af om in de toekomst een deel van de Wmo niet langer via de algemene uitkering van het Gemeentefonds maar via een aparte financiering te regelen. Door de uitgaven voor (een deel van) de Wmo apart te zetten, kunnen gemeenten en Rijk beter zien of de kosten aansluiten bij de uitgaven. Ook kan daardoor een passende indexering worden afgesproken. Om welk deel dat gaat, is niet bekend. Ook is niet concreet welke nieuwe financieringsvorm het wordt en per wanneer deze ingaat.